PIHAN IT-পিহান আইটি

Blog Details

PIHAN IT-পিহান আইটি > Blog > wealthblog > Kas last kandes on võimalik rasestuda?

Kas last kandes on võimalik rasestuda?

Kas last kandes on võimalik rasestuda?

Kindlasti teate kindraleid, kuidas inimene rasestub: munasarjast vabaneb munarakk, mille sperma viljastab. Seejärel kleepub viljastatud munarakk emaka limaskestale, et areneda lapseks. Mis saab aga siis, kui protseduuri korratakse pärast ühe munaraku siirdamist emakasse?

Mis põhjustab topeltrasedust?
Kui teise ovulatsiooni, viljastamise ja implantatsiooniprotsessi tulemusena eksisteerivad koos kaks või enam erinevates arenguetappides olevat loodet, nimetatakse seda sündmust superfetatsiooniks. 2021. aasta talve juhtumiaruanne, mis avaldati ajakirjas Ochsner Journal, väidab, et seda on täheldatud mitmel liigil, sealhulgas rottidel ja küülikutel.
Inimestel on superfetatsioon üsna haruldane. "Selle kohta pole palju teateid ja see on äärmiselt haruldane," ütles Orlando, Florida OB-GYN Christine Greves, MD. "Tegelikult on see nii haruldane, et ma ei oska teile selle kohta isegi statistikat anda."
2021. aasta juuni seisuga, kui väljaandes Obstetrics & Gynecology Cases – Reviews avaldati tõenäolise ülelootuse juhtumiaruanne, oli uuringutes teatatud vähem kui 10 nähtuse juhtumist. Haiguste tõrje ja ennetamise keskuste (CDC) andmetel on teadlased oletanud, et sellised olukorrad on mõeldavad ainult siis, kui naised on saanud abistava reproduktiivtehnoloogia (ART) ravi – mis tahes viljatusravi, mis hõlmab munade või embrüote käitlemist.
Dr Grevese sõnul on superfetatsioon haruldane, kuna raseduse ajal esinevad hormonaalsed muutused takistavad tavaliselt inimese kehal edasist ovulatsiooni. Kui aga ovulatsioon toimub uuesti ja viljastatud munarakk implanteerub emakasse, võib inimene olla mitmikrasedus.
2022. aasta aprilli seisuga ei ole raseduse ajal ovulatsiooni põhjuseid põhjalikult uuritud. "Superfetatsioon on vastuolus sellega, mida me teame spontaanse viljastumise kohta meditsiinis," märkis California osariigi Santa Monica meditsiiniarst Sherry Ross. "Tõde pole see, et kõigil meditsiinilistel nähtustel , kuidas Alfazone’i kasutada, on loogiline seletus."

Kuidas saate teada, kas teil on kaksikud või topeltrasedus?
Lihtsamalt öeldes on see tõesti keeruline. Dr Greves märkis: "Superfetatsioon on vastuoluline ja seda on raske tõestada."
Näiteks 1999. aasta juhtumiaruandes, mis ilmus ajakirjas Ultrasound in Obstetrics & Gynecology, leidsid teadlased, et kahe loote vahe oli neli nädalat. Teisiti öeldes tõstis ühe loote ilmumine teisest neli nädalat vanemana esile üliviljase raseduse võimaluse. Kuid see ei tähenda alati üliviletumist, isegi kui loode näib olevat erinevas gestatsiooni vanuses.
Dr Greves märkis, et esineb kaksik-kaksikute lahknevus, mis näitab, et imikud arenevad emakas erineval kiirusel. Ultrahelis võib üks laps tunduda suurem (või vanem) kui teine, kuna ta saab rohkem toitaineid. "Kui see nii on, võib see tunduda superfetationina, kuid see ei pruugi olla tingitud sellest," ütles dr Greves.
Kui rase teeb järelkontrolli ultraheli ja leiab teise loote, samal ajal kui esimene näitas ainult ühte, võib see olla märk superfetatsioonist. Kuid nagu varem öeldud, ei ole andmed lõplikud, sest arst võis esimesel korral ekslikult teise loote kahe silma vahele jätta.

Superfetation versus superfecundation?
Teine aeg-ajalt rasedusega seotud juhtum on superfecundation. See juhtub siis, kui kaks last sünnivad koos ja jagavad ema, kuid mitte isa. Sel põhjusel nimetatakse seda mõnikord heteropaternaalseks superfecundatsiooniks – eraldi isadest.
Ajakirjas Forensic Science International avaldatud 2021. aasta uurimus väidab, et 2018. aasta seisuga teatati ainult umbes 18 superfecundatsiooni juhtumist. Väljaanne ütles, et aruanded on tõenäoliselt puudulikud.
Kui ema osaleb sama ovulatsioonitsükli jooksul seksuaalvahekorras paljude partneritega, juhtub nähtus. Kuigi kaks munarakku (või munarakku) vabanevad korraga, läbivad nad eraldi viljastamisperioodid. Heteropaternaalsed kaksikud on poolõed-vennad, kes on sündinud samal ajal ja kellel on eraldi isad, kuid sama ema.
Erinevalt superfetatsioonist toimub superfecundatsioon samas ovulatsioonifaasis, mis tähendab, et kui kaks munarakku viljastuvad, ei ole ema veel rase. Ja õed-vennad kasvavad koos. Isadustest aitab välja selgitada, kas kaksikutel on sama isa või mitte.